Økologiske slagtesvin henter foderet i marken (Marksvin)
De fleste stalde til økologiske slagtesvin har en del udfordringer i forhold til både hygiejne, miljø og klima. Desuden er slagtesvinestalde med udearealer en dyr investering. Vi foreslår derfor et nyt
produktionskon cept baseret på integreret og udendørs produktion af foder og frilandssvin. Konceptet indebærer, at grisene går på friland i en længere periode, delvis med soen, og slutfedes
i separate foderafgrødefolde (13-50 kg). Den sidste vækst (50-110 kg) kan ske enten i marken eller i stalden, og det forøger staldkapaciteten og for bedrer produktionsøkonomien. Svinefoldene laves
mobile og flyttes jævnligt hen over foderafgrøderne, som ædes i marken. Foderafgrøder, som grisene kan æde direkte i marken, kan være foderroer, jordskokker, fodermarvkål eller kløvergræs. Projektet
bruger foderroer som case, da afgrøden producerer mere end dob belt så meget tørstof per ha som korn, og er god til at samle næringsstoffer fra d ybere jordlag. Konceptet vil reducere ammoniakfordampningen per kilo produceret kød og forbedre velfærd og tilvækst for grisene. Længere tid på friland sammen med soen giver sandsynligvis mere ro buste og sundere grise med forbedret dyrevelfærd og reduceret antibiotikaforbrug. Fodring med højproduktive roer eller andre afgrøder kan samtidig forbedre afkastet. Projektet undersøger muligheder for dette innovative koncept ved indsamling af viden samt afprøvning i mark og stald. Projektet kan forbedre esultaterne for økologiske svineproducenter og skabe grundlag for yderligere vækst i produktionen af økologiske svin.
Genbevilling af 2017 tilskud:
I 2017 vil der derfor blive udarbejdet følgende aktiviteter:
AP 5. I 2017 vil cost-benefit analysen udarbejdes på baggrund af de registrerede data fra 2016.
AP 6. I 2017 vil der forberedes oplæg om projektets resultater, der skal skrives artikel om resultaterne blandt andet til ”Økologi-Inspiration til jordbruget”.